23 апр. 2010 г.

ТЕМА 2.10 МОТИВАЦІЯ В СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ Й МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ

Одним з найдієвіших мотиваторів виступає винагорода за досягнуті результати. Це може бути правильно організована оплата праці, грошові премії за ініціативу, подарунки, пам’ятні знаки тощо. Застосовуючи цей фактор мотивації, треба пам’ятати:
1. більший стимулюючий вплив справляють спосіб і форма заохочення, ніж його розмір;
2. людина повинна знати, за що конкретно її винагородили.
Суть розвитку демократії на виробництві полягає у переході від авторитарних форм управління до більш гнучких, у розширенні прав рядових робітників висловлювати свої думки, давати оцінки, впливати на стан справ. На практиці не забезпечується шляхом створення автономних бригад, представництва робітників у колективних органах управління підприємством, продажу їм акції компанії, через участь у прибутках, гуртках якості різного типу та раціоналізаторських групах.
Залучення робітників у процес управління підприємством сприяє:
Зростанню прибутків. Менш ніж за три роки компанія “Бертон стіл”, співвласниками якої є робітники, стала однією з самих прибуткових компаній США;

Підвищенню якості. У компанії “Моторолла” дефекти в комп’ютерних чіпах зменшилися в 10 раз;
Зростанню продуктивності. Обстежування фірм, які запровадили систему нового робочого місця \економічної демократії \, виявило, що протягом року продуктивність праці виросла в середньому на 20%;
Зниженню собівартості. За оцінками компанії “Полароїд” економія дорівнює 10 тис. дол. кожного співробітника, що бере участь у групах з вирішення проблем;
Збільшенню віддачі капіталовкладень. У компанії “Форд” вона становить 8 дол. на 1 дол. капіталу, вкладеного у справу залучення персоналу в процес управління;
Зменшенню кількості скарг і прогулів. На 90% скоротилося число невдоволених серед персоналу, на 25% зменшилась кількість прогулів на заводах компанії “Дженерал Моторз”, де робітники беруть участь в управлінні.
Нещодавнє опитування показало, що 60% американці бажало б працювати у фірмах, де робітники є їх співвласниками. 80% опитуваних хотіли б брати більшу участь у прийнятті рішень.
Однією з форм демократизації виробництва є встановлення особистих контактів та подолання офіційності у відносинах між персоналом і адміністрацією. Для цього використовуються нашивки з іменами робітників, неформальне спілкування на спортивних майданчиках, у кафе тощо.
На деяких підприємствах для всіх співробітників установлюються однакові додаткові пільги \при різній зарплаті \ на відпустки, розподіл прибутку, умови соціального страхування. Відзначаючи важливість цього, управляючий однією з найуспішніших компаній США Томас Тирралл говорить: “Усі ми розуміємо, що досягти чого-небудь можна тільки спільними зусиллями. В інших компаніях є досить багато управлінців, які не бажають відмовлятися від своїх пільг. Я можу порівняти їх з людиною, яка розповідає своїм дітям про шкідливість куріння з цигаркою у роті”.
В арсеналі засобів ефективного управління персоналом важливе місце займає система заходів щодо створення привабливого образу підприємства, виховання у людей почуття гордості за належності до престижного підприємства.
Серед них: пенсії та допомоги від підприємства, оплата медичного обслуговування, харчування, організація відпочинку та розваг, пільговий продаж товарів, послуг, акцій тощо.
Набір додаткових виплат та пільг може бути досить різноманітним і передбачає можливість вибору. Деякі підприємства забезпечують для своїх робітників пільговий продаж акцій, організують щотижневий вечірній відпочинок, надають один раз у чотири - п’ять років річну відпустку. Інші, крім цього, надають допомогу в усиновленні дітей, сплачують частку витрат на їх утримання, лікування тощо.
Такі заходи не можуть не прив’язати людину до підприємства, посилити мотивацію праці і тим самим сприяти ефектний діяльності всього персоналу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий