14 мая 2010 г.

Дипломна робота "Валютний ринок України"

Титульна сторінка

РЕФЕРАТ

Дана дипломна робота написана на тему „Валютний ринок України, оцінка його стану і напрямки розвитку” складається з трьох розділів і 5 додатків. У тексті диплома 3 таблиці, 2 формули, 15 рисунків. Загальний обсяг дипломної роботи 115 сторінок. При написанні дипломної роботи було використано 25 джерел.
Документ містить докладну інформацію про валютний ринок, валютну систему та валютний курс вцілому, розгляд валютного регулювання західних держав, передумови та періоди становлення валютного ринку України, курсову політику Національного банку України та валютний контроль. А також детальний аналіз та оцінку сучасного стану ринку, починаючи з кінця 2004 року, аналіз платіжного балансу та прогнозні розрахунки і напрямки розвитку на 2006-2007 роки.
Метою дипломної роботи є характеристика валютного ринку України та виявлення причин валютної кризи, яка склалась на кінець 2004 року, а також пропозиції та методи виходу із валютної кризи.

При написанні дипломної роботи було використано офіційні статистичні та інформаційні дані Національного банку України, Державного комітету статистики і Міжнародного Валютного Фонду.
Матеріал даної дипломної роботи можна використовувати для оцінки виходу України з нестабільно валютного становища, використовувати розрахунки для аналізу роботи Національного банку України та застосовувати як навчальний та методичний посібник з предмету „Валютний ринок України”
Перелік ключових слів: ВАЛЮТНИЙ РИНОК, ВАЛЮТА, ВАЛЮТНИЙ КУРС, ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ, „ВАЛЮТНИЙ КОРИДОР”, ВАЛЮТНА ІНТЕРВЕНЦІЯ, ВАЛЮТНА КРИЗА, РЕЗИДЕНТИ, НЕРЕЗИДЕНТИ, КОТИРУВАННЯ, КОНВЕРТОВАНІСТЬ, РЕВОЛЬВАЦІЯ, ДЕВОЛЬВАЦІЯ, ІНФЛЯЦІЯ, ПЛАТІЖНИЙ БАЛАНС.
ЗМІСТ

ВСТУП................................................................................................................... 4
РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВАЛЮТНИЙ РИНОК
1.1 Поняття і структура валютного ринку......................................................... 6
1.2 Валютні операції. Види валютних операцій................................................ 9
1.3 Конвертованість та котирування валют....................................................... 16
1.4 Валютний курс................................................................................................ 19
РОЗДІЛ 2. РОЗВИТОК ВАЛЮТНОГО РИНКУ УКРАЇНИ
2.1 Досвід валютного регулювання західних держав....................................... 35
2.2 Передумови та періоди становлення валютного ринку України............... 37
2.3 Валютне регулювання та курсова політика Національного банку
України............................................................................................................
42
2.4 Валютний контроль....................................................................................... 55
РОЗДІЛ 3. СУЧАСНИЙ СТАН ВАЛЮТНОГО РИНКУ УКРАЇНИ
3.1 Аналіз платіжного балансу за 2004-2005 роки........................................... 58
3.2 Оцінка валютної кризи 2004 року в Україні та методи її запобігання в
майбутньому..................................................................................................
77
3.3 Аналіз переходу від політичної кризи - до кризи банківської.................. 81
3.4 Напрямки розвитку валютного ринку України в період валютної
нестабільності та особливості валютно-курсової політики НБУ............ 85
3.5 Пропозиції щодо запобігання валютної кризи........................................... 97
3.6 Прогнозний розрахунок щодо валютного ринку України на 2006-2007рр...........................................................................................................
100
ВИСНОВОК....................................................................................................... 104
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ......................................................... 107
ДОДАТКИ......................................................................................................... 109

ВCТУП

На цей момент Україна, враховуючи існуючий в економічно розвинутих країнах світу досвід валютного регулювання і валютного контролю, оформила юридично і втілила на практиці досить жорстку модель системи валютного регулювання і контролю, котра властива країнам з перехідною економікою.
Становлення сучасної високоефективної української економіки неможливий без розвинутого фінансового ринку, складовою частиною якого є валютний ринок. Будучи формою організації руху валютних цінностей в Україні, валютний ринок в останні роки розвивався дуже швидкими темпами, тому валютні відносини потребують надзвичайної уваги з боку держави.
Сучасна система валютного контролю і валютного регулювання сформована за досить суперечливих і важких соціально-економічних умов. На процес її становлення впливав ряд негативних чинників, зокрема, розрив традиційних господарських зв'язків між республіками колишнього Радянського Союзу, різке падіння виробництва, постійне зростання інфляції, зміна валютного режиму державної монополії на режим валютних обмежень тощо.
Дана галузь дослідження має свої актуальні проблеми і перспективи вдосконалення та подальшого розвитку.
Проблеми, що властиві системі валютного регулювання і валютного контролю України, тісно пов’язані з загальною економічною і політичною ситуацією в країні і по своїй суті є логічним наслідком процесів, що відбуваються в суспільстві. Проблема валютного регулювання є актуальною не тільки тому, що держава відіграє тут головну роль, але і тому, що цей процес впливає на економічні показники діяльності, зачіпаючи певною мірою інтереси кожного з нас.
В кожній країні є свої гроші. Вони є засобом обміну, або платежу, одиницею розрахунку, мірою вартості та засобом накопичення. Причому не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому ринках в якості національної валюти.
Так як між країнами світу існують міжнародні економічні зв’язки (міжнародна торгівля товарами та послугами, міжнародний рух капіталу та інше), то і відбувається рух грошей між цими країнами.
У світі не існує єдиної грошової одиниці в якій би виражались всі грошові операції, тому в різних країнах вони виражаються у різних валютах. В зв’язку з цим для проведення розрахунків між національними грошовими одиницями країн встановлюється відношення, яке називається валютним курсом. Нестабільність, коливання валютних курсів є причиною валютних ризиків.
В дипломній роботі ставиться мета розглянути сучасний стан валютного ринку, визначити його основні функції, учасників, інструменти та механізми дії. Окрему увагу в роботі буде надано розгляду сучасного стану валютного ринку в Україні та аналізу показників, які впливають на його подальший розвиток, або навпаки зупиняють.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ВАЛЮТНИЙ РИНОК

1.1 Поняття і структура валютного ринку

Одним із найсуттєвіших елементів міжнародних валютних відносин є валютний ринок.
Валютний ринок — це:
а) підсистема валютних відносин у процесі операцій купівлі-продажу іноземних валют і платіжних документів в іноземних валютах;
б) інституційний механізм (сукупність установ і організацій — банки, валютні біржі, інші фінансові інститути), що забезпечують функціонування валютних ринкових механізмів.
Валютний ринок як економічна категорія — це система стійких економічних та організаційних відносин, пов'язаних з операціями купівлі-продажу іноземних валют та платіжних документів в іноземних валютах. На валютному ринку здійснюється широке коло операцій щодо зовнішньоторговельних розрахунків, туризму, міграції капіталів, робочої сили тощо, які передбачають використання іноземної валюти покупцями, продавцями, посередниками, банківськими установами та фірмами.
Функції та операції валютного ринку. Валютний ринок виконує певні функції, в яких виявляється його призначення й економічна роль. Основними його функціями є:
- забезпечення умов та механізмів для реалізації валютної політики держави;
- створення суб'єктам валютних відносин передумов для своєчасного здійснення міжнародних платежів за поточними і капітальними розрахунками та сприяння завдяки цьому розвитку зовнішньої торгівлі;
- забезпечення прибутку учасникам валютних відносин;
- формування та урівноваження попиту і пропозиції валюти і регулювання валютного курсу....

Хочете мати всю роботу? Пишіть charme21@yandex.ru Будемо домовлятися ;)

Комментариев нет:

Отправить комментарий